31 maart, 2024

IRF sluit zich aan bij het Sports for Nature Framework

De Internationale Rafting Federatie is verheugd aan te kondigen dat zij zich onlangs heeft aangesloten bij 54 andere ondertekenende sportorganisaties ter ondersteuning van het Sport for Nature Framework. Dit kader […]

De Internationale Rafting Federatie is verheugd aan te kondigen dat zij zich onlangs heeft aangesloten bij 54 andere ondertekenende sportorganisaties ter ondersteuning van het Sport for Nature Framework. Dit kader is ontwikkeld als een gezamenlijke inspanning van de volgende organisaties:

Het Framework bouwt voort op en vult bestaande initiatieven en inspanningen aan, waaronder het UN Sports for Climate Action Framework. Het heeft als doel de sportgemeenschap en de natuurbeschermingsgemeenschap op alle niveaus en in alle regio’s ter wereld samen te brengen, van lokale clubs tot mondiale sportorganisaties.

Ondertekenaars beloven zich te houden aan vier belangrijke principes om het milieu te beschermen en tegelijkertijd bij te dragen aan nationale en wereldwijde biodiversiteitsdoelen. Als ondertekenaar verbindt onze organisatie zich ertoe:

  • Natuurlijke habitats en soorten te beschermen en schade te voorkomen, inclusief het respecteren van beschermde gebieden.
  • Actieve maatregelen te nemen om de natuur te herstellen en te regenereren in en rond de binnen- en buitenomgevingen waarin wij opereren.
  • Risico’s voor de natuur te verminderen en kansen te creëren om natuurbehoud en -herstel te bevorderen binnen onze toeleveringsketens, waarbij we waar mogelijk koppelen aan klimaatdoelen.
  • Bewustwording en actie voor natuurbescherming te stimuleren binnen onze sport en bredere gemeenschappen en belanghebbenden.

De IRF was goed gepositioneerd om zich bij deze inspanning aan te sluiten, aangezien ze al de IRF Practical Guide to Sustainability heeft ontwikkeld (januari 2021).

Deze gids beschrijft concrete acties die kunnen worden ondernomen tijdens recreatieve en competitieve raftingevenementen om de vier hierboven genoemde doelen te bereiken. Haar recente artikel over duurzaamheidsinspanningen in het Indonesische raften bevatte verschillende voorbeelden van de integratie van deze praktijken. Andere voorbeelden van praktische maatregelen zijn te vinden in Bosnië en Herzegovina, de locatie van de Wereldkampioenschappen van 2022 en 2024. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het beperken van individueel voertuigverkeer naar de wedstrijdlocaties en het aanbieden van pendelbussen voor deelnemers, ondersteunend personeel en vrijwilligers.
  • Het gebruik van watertanks voor drinkwatervoorziening bij wedstrijdlocaties in plaats van plastic flessen voor eenmalig gebruik.

Naast de voordelen voor het milieu helpen deze praktijken ook om kosten te besparen en maken ze de wedstrijdlocaties veiliger en aangenamer voor zowel de lokale bevolking als de deelnemers.

Een ander voorbeeld van IRF-leden die bijdragen aan deze doelen is het Amerikaanse raftingteam, dat teamshirts voor hun raftingteams van 2024 en 2025 heeft laten maken van gerecyclede plastic flessen via Talis Crew.

Het versnellen en opschalen van duurzaamheidspraktijken wordt beïnvloed door verschillende factoren, maar veel kan worden gerealiseerd door kennisdeling en een gezamenlijke inzet van nationale raceorganisaties, de internationale raftingindustrie en deelnemers.

Binnenkort volgt meer informatie over hoe men voorbeelden kan aanleveren van duurzaamheidsrichtlijnen en meetbare resultaten van duurzame praktijken bij IRF-raftingevenementen en workshops in jouw land. Deze informatie zal worden gebruikt om kennis te delen binnen de IRF en een jaarlijks rapport op te stellen voor de volgende IUCN-conventie over biologische diversiteit.